Brödrecept
här kommer receptet på mitt favvobröd.
Bröd med frön (2 st)
1 pkt jäst
6 dl vatten (37 grader)
3 dl dinkel fullkornsmjöl
4 dl dinkelsikt
1 dl vetemjöl
2½ msk rapsolja
1 dl linfrön
½ dl krossat linfrö
1 dl solrosfrön
1 msk socker (till jäsningen)
1 tsk salt
1 msk kakao (valfritt men ger förstärkt smak)
1 dl hasselnötter (hackas grovt)
1 dl fiberhavregryn
Gör så här:
1. Rör ut jästen i vattnet. Häll i salt och socker.
2. Tillsätt frön och nötter samt havregryn. (Det ska vara löst)
3. Tillsätt mjölet under omrörning. Smeten ska vara ganska lös.
4. Jäs under bakduk i 40 min.
5. Strö över lite dinkelsikt så degen blir lättare att jobba. Knåda en kort stund och dela den i 2 delar. Forma dem avlånga.
6. Smörj 2 bakformar (avlånga). Lägg ner degen i formarna och låt jäsa där i 40 min.
7. Pensla degen med vatten och ställ in i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Lät väldigt gott & nyttigt :)
Det låter gott. Funkar det lika bra med grahamsmjöl eller rågsikt?
Tackar! Här ska bakas i morgon=)